top of page
Zakelijke grafieken

Wat is een EPC (energieprestatiecertificaat)?

Het EPC of energieprestatiecertificaat moet ervoor zorgen dat potentiële kopers of huurders de energiezuinigheid van een woning kunnen inschatten en deze informatie kunnen meenemen in hun beslissingsproces. Daarnaast kunnen verkopers de energiebesparende kenmerken van een woning benadrukken.

 

Het EPC beschikt over een kengetal dat een indicatie geeft van het berekend energieverbruik. Dit energieverbruik wordt uitgedrukt in kWh per m² bruikbare vloeroppervlakte. Het kengetal houdt rekening met de isolatie en de luchtdichtheid van de woning. De installaties voor verwarming en voor de productie van warm tapwater worden ook beoordeeld. De berekening houdt echter geen rekening met het verbruiksgedrag van vorige bewoners van de woning.

 

Daarnaast bevat het energieprestatiecertificaat ook een aantal energiebesparende maatregelen om de woning nog energiezuiniger te maken. Deze investeringen zijn niet verplicht uit te voeren, maar geven potentiële kopers of huurders de kans om het nut van een energiebesparende investering nader te bestuderen.

Het afgeleverde EPC is 10 jaar geldig

 

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aantoont hoe energiezuinig een gebouw is, rekening houdend met de gebouwschil en de al dan niet aanwezige installaties. 

Wij beloven

1    Alle prijzen voor energieprestatiecertificaten of andere keuringen zijn all-in (BTW, verplaatsing, etc.).

2    Geen supplementen indien er geen plannen zijn of voor snelle levering.

3    We nemen de tijd om voor de eigenaar een zo gunstig mogelijk EPC op te maken.

4    Meer dan 10 jaar professionele ervaring.

Werkwijze EPC

1    De energiedeskundige kijkt documenten na

​

Enkel bij dit onderdeel hebben wij uw hulp nodig!
Indien u belang hecht aan een goed EPC certificaat is het klaarleggen van de bewijsstukken soms van groot belang. Lees vooraf goed de aanstiplijst van aanvaarde bewijsstukken. Op pagina 2 heeft u de complete lijst van mogelijke bewijsstukken. Vooral van de dingen die visueel niet kunnen worden vastgesteld (isolatie, bouwjaar,…) zijn de bewijsstukken van belang.

 

De lijst is lang en gedetailleerd maar de belangrijkste punten zijn:
 

  • Bouwplannen van de wooneenheid (ondertekend door de architect)

  • Originele facturen van isolatiematerialen van aannemers (op het juiste werfadres)

  • Goedgekeurde subsidieaanvragen van de Vlaamse overheid of de netbeheerder.

  • Bewijs van bouwjaar indien gebouwd na 1970! (Bijvoorbeeld: kopie kadastrale legger, notariële akte, stedenbouwkundige aanvraag of bouwvergunning).

  • Facturen en/of technische documentatie van de ramen/beglazing, verwarmingsketel, boiler.

  • Lastenboek,meetstaat van de architect.

 

 

De energiedeskundige dient enkel inzage te hebben in deze documenten, u hoeft geen kopie van de documenten te  nemen.  Hoe meer info u ons kan bezorgen, hoe correcter wij de berekeningen kunnen uitvoeren, hoe gunstiger het EPC. 

 

Indien de documenten niet aanwezig zijn, komen er geen extra kosten bij en kan het EPC ook opgemaakt worden.

 

 

2    De energiedeskundige meet en inspecteerd uw woning

​

De energiedeskundige type A zal de woning inspecteren. Hij kijkt daarbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de verwarmingsinstallatie. Bij verschillende ruimteverwarmingssystemen moet de inhoud van alle kamers opgemeten en berekend worden. Bij het bezoek moet de deskundige strikt het inspectieprotocol volgen. 

 

Indien een appartement verwarmd wordt met een gemeenschappelijke verwarmingsketel, dient de energiedeskundige op de datum van afspraak toegang te hebben tot deze stookruimte. 

Voor het huisbezoek moet u rekenen op 1 tot 1u30.

 

 

3    EPC waarde bepalen

 

Op kantoor worden alle parameters ingevoerd met behulp van de certificatiesoftware die door het Vlaams Energieagentschap ter beschikking wordt gesteld aan de erkende energiedeskundige type A. Met deze software wordt de EPC waarde berekend. Daarbij komen nog gedetailleerde aanbevelingen en mogelijke verbeteringen.

 

​

4    EPC attest afleveren

 

Door het gebruik van een vaste inspectiemethode en specifieke software bekomen we correcte resultaten. De opmaak van een EPC neemt gemiddeld ongeveer een halve dag in beslag en U krijgt meteen de PDF doorgemaild.

 

Wilt u nog meer inlichtingen over uw specifieke situatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Een lijst van uitzonderingen op de EPC-verplichting

1    Verkoop/verhuur zonder enige vorm van publicatie, bv. tussen familieleden, hebben geen EPC attest nodig.
     

2    Uw EPC  is 10 jaar geldig en na verbouwingen is het niet verplicht een nieuw energieprestatiecertificaat te laten opmaken.

      

3    Verkoop van een percentage van de woning (bv. door één van de partners bij een echtscheiding).

      

4    Verkoop van een woning die door de burgemeester onbewoonbaar werd verklaard.

      

5    Bij een schenking of erfenis en bij verkoop van enkel de naakte eigendom of het vruchtgebruik, bij opstal en erfpacht, bij ruilakte, en       bij gerechtelijke onteigening.

      

6    Verkoop van een religieus gebouw.

      

7    Verkoop of verhuur van een woning die reeds een EPC heeft. Het EPC blijft 10 jaar geldig. Indien de woning opnieuw verkocht of               verhuurd wordt binnen deze geldigheidstermijn moet geen nieuw EPC worden opgemaakt. Als in de woning intussen                                 energiebesparende verbeteringen zijn aangebracht zoals het vervangen van enkel glas door dubbelglas of het

      isoleren van de zoldervloer, kan de eigenaar ervoor kiezen om een nieuw EPC te laten opmaken. Maar dit is geen verplichting.

      Het nieuwe EPC zal dan uiteraard een betere energiescore geven.

      

8    Verkoop of verhuur van woonboten.

bottom of page