Wie als eigenaar zijn woning te koop wil aanbieden, moet over een geldig energieprestatiecertificaat (EPC) beschikken. Belangrijk om te weten: vanaf 01/01/2022 komen bij verkoop enkel nog EPC's in aanmerking die zijn opgemaakt vanaf 01/01/2019! Wie dus nog beschikt over een geldig EPC in een oud jasje, zal vanaf 2022 bij het te koop stellen van zijn woonst eerst een nieuw EPC moeten laten opstellen.
Controles in het kader van de EPC-labelpremie en het renteloos lenen.
Wie een niet energiezuinige woning energetisch renoveert tot een woning met een uitstekende energieprestatie, kan genieten van de EPC-labelpremie of een renteloze lening.
Bij de aanvragen voor een EPC-labelpremie, renteloos renovatiekrediet of een Energielening+ wordt o.a. het EPC gebruikt om na te gaan of er voldaan is aan de voorwaarden. Zo wordt het energielabel voor en na renovatie met een EPC aangetoond. Het VEKA zal de correctheid van deze EPC’s ‘voor’ en ‘na’ nauw opvolgen door deze aan controles te onderwerpen.
Wie zijn woning inruilt voor een nieuwe gezinswoning, kan onder bepaalde voorwaarden het verkooprecht ('registratierechten') dat op de eerste aankoop werd betaald, 'meenemen' en het aftrekken van de belasting op de jongste aankoop. Voortaan kan dat tot maximaal 13.000 euro. Het maximaal bedrag voor de meeneembaarheid lag lange tijd vast op 12.500 euro, maar wordt nu voor het eerst geïndexeerd. Dat liet de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) 25 januari 2021 weten.
Dakisolatie verplicht? Dit zegt de Vlaamse dakisolatienorm.
Sinds 2020 moeten de daken van alle huur- en koopwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voorzien zijn van isolatie. Sinds dat moment is dakisolatie verplicht.
Woningen die nieuw gebouwd werden en na 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet, voldoen meestal al aan de normen voor dakisolatie.
De Vlaamse dakisolatienorm geldt voor alle zelfstandige woningen, d.w.z. studio’s, appartementen en eengezinswoningen. Kamers en daken kleiner dan 2m² zijn vrijgesteld van de regel.
Wat is de minimum dakisolatienorm?
De dakisolatie die sinds 2020 verplicht is, moet natuurlijk aan een bepaalde norm voldoen. Zo moet de R-waarde of warmteweerstand minimaal 0,75 m² K/W (m² kelvin per watt) bedragen of een maximale U-waarde van 0,24 W/m²K. Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.
In geval van een onbewoonde en onverwarmde zolder geldt zoldervloerisolatie ook als dakisolatie. Plafondisolatie of een koud dak geldt ook als de isolatie over het hele plafond doorloopt en een R-waarde van 0,75 m² K/W heeft.
Volgens de huidige regelgeving moet uiterlijk op 1 januari 2022 ieder appartementsgebouw
over een EPC voor de gemeenschappelijke delen beschikken. Echter Vlaams minister van Energie Zuhal Demir heeft deze timing bijgestuurd:
Appartementsgebouw met Wanneer dient het EPC GD beschikbaar te zijn
minstens 15 eenheden 1 januari 2022
5 tot en met 14 eenheden 1 januari 2023
2 tot en met 4 eenheden 1 januari 2024
Huurindexatie gebaseerd op energiescore vanaf oktober 2022
Bent u verhuurder of huurder van een woning in 2022? Dan moet u weten dat voor de indexatie van de huurprijs voortaan rekening zal worden gehouden met de energiescore van de woning. Op deze manier worden huurprijzen gedeeltelijk bevroren. Dit geeft huurders die reeds moeite hebben om rond te komen wat meer ruimte in hun budget. Tegelijk worden verhuurders ertoe aangezet om de verhuurde woning zo energiezuinig mogelijk te maken.
Wat moet je doen? In de eerste plaats moet u beschikken over een (geldig) energieprestatiecertificaat of EPC voor de verhuurde woning. Als u geen certificaat hebt zal u niet kunnen overgaan tot indexering aangezien u de energiescore van de woning niet kan aantonen.
Indien het EPC dateert van voor 2019 zal dit enkel een energiescore (cijfer) vermelden. Een EPC dat na 2019 is opgemaakt bevat zowel de energiescore (cijfer) als het meer gekende energielabel (letter).
Hieronder kan u per energiescore/-label een overzicht terugvinden van welke beperkingen naar indexering mogelijk van toepassing zijn.
De indexatie van de huurprijs voor woningen met een energielabel D zal dus tot 50% worden beperkt. Voor het energielabel E en F wordt de indexatie volledig uitgesloten.
De nieuwe regel geldt voor indexeringen sinds 1 oktober 2022 en is een tijdelijke maatregel die voor één jaar geldt. Daarna zou een definitieve regeling worden uitgewerkt.
​
Energielabel Energiescore Maximale Indexatie
A+ < 0 kWh/m² per jaar 100%
A 0-100 kWh/m² per jaar 100%
B 101-200 kWh/m² per jaar 100%
C 201-300 kWh/m² per jaar 100%
D 301-400 kWh/m² per jaar 50%
E 401-500 kWh/m² per jaar 0%
F > 500 kWh/m² per jaar 0%
Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen.
Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, dus voor ééngezinswoningen en appartementen.
Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop (en andere overdrachten).
​
Voor wie?
​
Nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen (met een EPC-label E of F) worden verplicht om binnen de 5 jaar na aankoop (en andere overdrachten) of na vestigen van erfpacht of opstalrecht, de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC.
De renovatieplicht geldt:
-
bij het verlijden van authentieke aktes van een notariële overdracht in volle eigendom, zoals een aankoop, schenking, …
-
bij het vestigen van een opstalrecht of het vestigen van een erfpacht
-
voor de feitelijke toestand op het moment van het verlijden van de akte of het vestigen van het opstalrecht of erfpacht. Heeft de eenheid op het moment van overdracht een residentiële bestemming, dan geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Het maakt niet uit wat de latere plannen zijn met de woning of appartement.